keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Kissakodit ja allergiatestausta

Tämä teksti on ehkä jatkoa tuolle edelliselle postaukselleni. Olen nimittäin päässyt kissakoteihin altistamaan itseäni! Olen päättänyt (yhdessä poikakaverin kanssa) kissan rodun, jolloin olisi mahdollista testata omia oireita juuri kyseisen rodun edustajan altistuksessa. Kuulemieni kokemuksien mukaan toiset kissat allergisoivat toisia enemmän. Mutta tämä on jokaisella hyvin henkilökohtainen kokemus. Toiset eivät kestä lyhytkarvaista tai karvatonta kissaa kun toisen oireet eivät tule millään lailla esiin. Sama tilanne hyvin pitkäkarvaisten kissojen kanssa. Ilmeisesti allergeenit ovat eri roduilla erilaisia, mutta tarkemmin en ole asiaa selvittänyt.

Rohkein mielin lähdin siis käymään kahdessa kissataloudessa. Ensimmäinen tutkimusmatka sijoittui perheen luo, joka asui omakotitalossa ja heillä oli kuusi kissaa. Mahtava altistusympäristö! Kissoja pyöri jaloissa ja olkapäillä ja sylissä. Silittelin ja pussailin sydämeni kyllyydestä näitä mussukoita! Ja tulihan niitä oireita: Välillä huomaamattani raavin leukaa, poskea tai kaulaani. Hieman kuumottava tunne levisi ihoon niihin kohtiin, joita olin kissaisilla käsilläni raapinut. Eli ihon pinnan mennessä rikki oireita tuli välittömästi. Helpotus tuli, kun pesin kädet: kuumotus hävisi alle puolessa tunnissa. Poislähtiessämme en pessyt heti käsiä, vaan vasta kotona joskus myöhemmin illalla: aina koskiessani rikkinäiseen ihoon tai silmiin sain oireita, jotka helpottivat välittömästi vesipesulla. Käsien ihoon ei tullut mitään oireita, vaikka kissat nuolivat ranteita ja sormia. Samoin kasvojen iho kesti suoran kosketuksen, jos iho oli ehjä.

Toinen kissakoti oli pieni kaksio, jossa opiskelijapariskunnalla oli kaksi kissaa. Siellä en saanut mitään oireita mistään. Eli summa summarum: ei oireita ilmasta, hengitysteihin ei mitään, eivätkä silmätkään punoittaneet tai ärtyneet pelkän hengitysilman jakamisesta kissan kanssa. Kutina oireita kuuden kissan taloudessa, jossa koko ajan joku oli käden ulottuvilla. Oireet kuitenkin hävisivät ilman allergialääkkeitä nopeasti ja helposti. Lisäksi oireet oli helppo tunnistaa ja reagoida niihin. Pystyin myös tietoisesti välttämään sitä, minkä tiesin oireita aiheuttavan.

Kaiken kaikkiaan jäi siis aika hyvä mieli. Pystyn kissan kanssa olemaan ilman suurempia ongelmia. Lisäksi oireisto voi kadota, jos siedätyn omalle kissalleni ajan kanssa. Tähän voi aikaa mennä helposti 6-12 kk. Mutta näillä näkymin kissa on tervetullut asuinkumppani meille heti alkusyksystä kun kesätyöt on saatu pakettiin ja palataan arkielämän viettoon.

Iida

ps. iho on mahtavassa kunnossa ja pikkuhiljaa alkavat siitepölyt/katupöly vaivata, joten Heinixin ostoon on lähdettävä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti