tiistai 28. tammikuuta 2014

Allergioista ja atopiasta


Luin vasta äskettäin, että atooppiseen ihoon liittyy myös erilaiset allergiat sekä myös astma. Näitä allergioita ovat mm. allerginen nuha ja allerginen silmätulehdus sekä ruoka-aineallergiat. Itse olen jotenkin vain ajatellut, että allergiat ovat todella yleisiä suomalaisten joukossa erityisesti siitepölyyn sekä eläimiin liittyen.

Yksi selittävä tekijä tähän allergiailmiöön on käsittääkseni se, että kaikilla suomalaisille on ns. ”atopia geeni”. Tästä kuulin ensimmäisen kerran hygieniahoitajalta työelämässä ollessani. Hänen mukaansa tästä ”geenistä” johtuu atooppinen ihottuma ja mm. käsien kuivaminen talvella etenkin jatkuvan pesemisen ja käsidesin käytön seurauksesta. Hänen neuvonsa käsien kuivuuteen oli rasvaaminen ja veden juonti. Teki mieli täydessä auditoriossa viitata ja kysyä, että mitä jos se ei riitä? Olisikin mahtavaa, jos atopia hoituisi pelkällä veden juonnilla… Huomioksi kuitenkin, että pesen käsiäni osastotyössä ollessani, olivat ne kuivat tai eivät.

Kuitenkin atooppinen iho tai atooppinen ekseema on mielestäni eri asia kuin tämä ”atopia geeni”. Ajattelen nyt, että monet iho/limakalvoärsytystä aiheuttavat tekijät eivät olekaan vain herkkyyttä tai vaihtelua ihon kunnossa, vaan allergiaa. Itselleni ei ole ikinä tehty allergiatestejä. Herkkyys elintarvikkeisiin on yleensä helpohkoa tunnistaa, mutta miten esim. kosmetiikassa ja voiteissa olevat allergeenit? Jokainen atoopikko tietää, etteivät kaikki apteekin tuotteet sovi omalle iholle, vaikka ne olisivatkin juuri atoopikolle tarkoitettuja. Markettituotteet ovat oma lukunsa, vaikka joskus sieltä ihonhoitohelmiä itselleen löytääkin. Myös ns. luonnonkosmetiikka - ja hoitotuotteet harvoin käyvät itselleni aiheuttaen allergisia reaktioita.

Tässä muutamia asioita, joille luulen olevani allerginen:

-         - Sitrushedelmät
-          -Tomaatti
-          -Ananas 
-          -Eläimet (ei syötynä kuitenkaanJ)
-          -Pöly (homeet syksyllä)
-          -Jotkin muovikäsineet (esim. terveyskeskuksissa käytetyt suojakäsineet)

Olin aivan varma, että näitä olisi tullut enemmän! Mutta ei nyt tällä kertaa ainakaan mieleen tullut muita. Kehityksen suunta on kuitenkin se, että kaikki allergiatyyppiset oireet ovat helpottamassa kaikkien noiden mainitsemieni asioiden suhteen. Pienenä kissan silittäminen sai kutiavia patteja nousemaan ihoon. Tomaatti ja sitrukset rohduttivat huulet ja pahimmillaan saivat ne halkeilemaan. Myös suun limakalvojen polttelu oli tavallista. Nykyään tuore ananas on ainut, jonka syöminen ottaa koville. Normaalisti syön allergialääkkeitä (setirizin-valmisteet, itselläni Heinix) loppukeväästä myöhään syksyyn. Välillä silmät kutiavat ja oireilevat myös ja silloin käytän aamuin illoin Lomudal-silmätippoja. Molempia tuotteita saa apteekista myös ilman reseptiä!

Yliopisto-opiskelijana kuulun YTHS:n piiriin. Tämän vuoksi aion lähiaikoina selvittää, pystyisinkö menemään allergiatesteihin vedoten atooppiseen ihoon. Luulen, että osa ihon lehahteluista parempaan tai huonompaan liittyy ruoka-aineallergioihin, osa varmasti myös stressiin ja muihin itsestä johtuviin asioihin.

Painotan taas, että tässä tekstissä näkyy oma mielipiteeni ja kokemukseni. Hyvää tietoa näistä asioista saat mm.
Allergia- ja astmaliitosta kohdasta atooppinen ihottuma sekä Atopialiitosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti